Sunday, 27 January 2013

Pongal kupnja!

Pošto je mnogo kumova poslalo novac za svoje štićenike, smo produžili dio kupovine u vrijeme praznika Pongal. Pongal je zahvalni festival, koji slavi usjev u Južnoj Indiji na kraju žetve. To je jedan od najvažnijih festivala, kojeg slave Tamilci u indijskoj državi Tamil Nadu i Šrilanki. Na ovaj praznik, koji ima veći utjecaj čak od Nove godine, djeca imaju četiri slobodna dana.

 
Odvezli smo se do dućana sa odjećom. Kao i obično, parkirali smo automobil malo dalje od trgovine i otišli pješice preko željezničke pruge. Cesta je zatvorena već više od godine dana. Namjeravaju izgraditi most preko pruge, ali do sada, osim iskopane rupe na cesti, nije još učinjeno ništa. Kasnije smo se odvezli još do trgovine sa obućom, školskim priborom, i naravno na sladoled.
Kume Milojka Šerbec Turk, koja ima štićenicu Bhuvaneshwari , Marija Plej, koja ima štićenicu Arthy, Lidija i Igor Fischer, koji imaju štićenicu Kowsalyu i Swethu i kuma Tjaša Šimonka i Miha Kavaš, koji imaju štićenicu Gokilavani, su poslali novac za djecu, da odaberu ono što žele. Većina od njih po prvi put je kupila novu haljinu i cipele. U veliku pomoć bile su Kowsalya i Swetha, koje su sad već naviknute na kupnju. Puno smo se smijali i zabavljali.
Kowsalya i Swetha odabrale su vrlo lijepo, malo bolje blago, kojeg će same odnijeti krojaću, da im sašije cudidha (odjeća koju nose ovdje).
Arthi i Gokilavani odabrale su lijepu haljinu i sandale.
Baš posebnu haljina, nekoliko druge odjeće, školsku torbu i čak dva para natikača, odabrala je Bhuvaneshwari. Naime djevojčica je došla u premalim i potpuno uništenim japankama, koje je dobila od mlađe djevojčice.
Svi su govorili kako dobre majke imaju, kako se lijepo brinu o njima, kako si žele, da bi ih mogli stisnuti u zagrljaj i reći im koliko ih vole. Taj dan im je bio kao bajka i nikada ga neće zaboraviti. Šalju vam poljupce i žele da vam poručim, da su vrlo zahvalni. I ja bih vam se zahvalio svim srcem, da ste mi omogućili, da mogu učiniti vaše štićenike sretne. Svima nama možete bit za primjer. Ljudi poput vas su pravo bogatstvo života. Vaš rad je vrijedan svih divljenja.
Volio bih da i druga djeca dobiju kumove i ne budu više gladna. Najljepše je vidjeti sretnu djecu, kojoj ne treba brinuti o tome da li će imati sljedeći obrok i kako će živjeti, tako da vas drage ljude dobrog srca pozivam da postanete kumovi. Pomognimo što više djeci do boljeg sutra bez gladi i uz mogućnost školovanja. Imena djece koja trebaju pomoć, objavljeni su na web stranici: http://www.child-sponsor.net/ i na Facebook stranici Društvo botrov otrok TWIMC.

“Who am I to pretend to be blind & not see their needs? Every child have right to bright future.” Children in need have dreams too, but their dreams are rarely given a chanse to blossom. Sponser a child today to change a life.