Saturday, 19 November 2011

Srečanje s Kowsalyo in Swetho

En od najlepših dni najinega obiska v Indiji, je bilo srečanje z najinima varovankama Kawsalyo in Swetho.

Gašper je sestavil čudovit celodnevni načrt.

Zjutraj po zajtrku, smo se z Gašperjem in njegovo ženo Clementso, odpravili po naši dekleti. Z Igorjem sva bila zelo vznemirjena, saj sva ju končno tudi osebno srečala.

Dekleti sta ostali brez staršev, preživlja pa ju ostarela in bolna babica, ki pa ne more več delati. Dekleti bi morali pustiti šolo in si najti delo ali celo poročiti z nekom , ki ga sploh ne poznata.

Ko je Gašper poslal e-mail s prošnjo za pomoč Kawsalyi sva se z Igorjem takoj odzvala. 20 eur mesečno midva lahko pogrešava , ona pa ima s tem denarjem plačano šolanje in redno prehrano.

Kmalu sva zasledila , da ima Kawsalya še sestro Swetho, ki bi morala pustiti šolo za medicinske sestre, zaradi nezmožnosti plačevanja šolanja. Tako sva se odločila pomagati tudi njej.
Obe dekleti čutiva kot člana naše družine.

Z Gašperjem smo bili v rednih stikih glede njunega šolanja in življenja. Velikokrat sta nama v zahvalo poslali čudovite risbice. Vsake posebej sva bila izredno vesela . Nikoli ne bom pozabila dne, ko sem dobila njuno voščilo za rojstni dan, katero je Gašper objavil na facebooku. Od sreče in presenečenja sem se zjokala.

Zdaj pa je prišel dan, ko imava priložnost, da preživiva dan z njima.
Prišli smo do revne zidane hišice, ki jim jo je nekdo dovolil uporabljati, ker je njihova pogorela.

Trenutek srečanja je bil eden izmed najbolj ganljivih trenutkov v najinem življenju. Babica naju je objemala in rekla, da sva prišla obiskat svoja otroka, saj sva sedaj midva njuna starša. Od sreče ob snidenju so tekle solze. Tega občutka se ne da opisati z besedami. Šele, ko ga doživiš veš kakšni so.

Dekleti sta se urejali, kot bi šli na veliko slavje. Bili sta srečni in vznemirjeni. Oblekli sta edini oblekici, ki ju imata ,speli čudovite črne dolge lase in prinesli darilo.

Pomislite….kljub temu, da nimajo praktično nič so nama kupili darilo. Bilo je lično zavito v čudovit darilni papir. Ko sva ga odprla sva bila presenečena. V škatli so bile čudovite skodelice, katere si sami zase ne morejo privoščiti. Pomislila sem , kako težko so zbrali denar za to darilo. Poleg tega sta nama naredili čudoviti vizitki v zahvalo.

Tudi midva sva jima pripravila presenečenje. Naredila sva jima album najine in njune družine, tako bosta lahko vsak trenutek videli, kdo je njuna druga družina, ki ju ima zelo rada. Poleg tega sva jima podarila še knjižico o Sloveniji, med z orehi in še nekaj (za nas) malenkosti. Bili sta zelo veseli.

Ko smo spili odličen indijski čaj, smo se odpravili v mesto Auroville. Tu smo si ogledali čudovit park, ki vodi do zlatega Matrimandirja v osrčju Aurovilla in je posebnost tega kraja. Ogledali smo si čudovito okolico polno zelenja in cvetja in dekleti sta z zanimanjem prebirali opis nastanka meditacijskega centra in opazovali okolico. To je bil njun prvi obisk nekega turističnega kraja.

Nato smo odšli na čaj in naredili še nekaj lepih slik za spomin.
Ker dekleti ne govorita angleško smo se dogovorili, da se za znesek 2 eur mesečno (za vsako posebej) udeležita tečaja angleščine v večernih urah.

Odpeljali smo ju tudi na pravo tradicionalno tamilnadujsko kosilo, ki ga imenujejo Sappadu. Dekleti sta v hrani zelo uživali. Pojedli sta čisto vse. Tudi ostali smo v hrani uživali, še bolj pa ob pogledu na njune oči, ki so žarele od sreče.

Po kosilu smo ju odpeljali po nakupih. Izbrali sta si uhane, zaponke za lase , verižici in obleko chudidar , ki jih nosijo tukajšnja dekleta.
Ko smo ju v večernih urah pripeljali domov, sta se takoj preoblekli in nadeli nakit, da smo videli kako lepo izgledata .
Na koncu dneva smo se še zadnjič objeli in se poslovili.

Še pozno v noč nisem mogla zaspati in sem premišljevala, kako malo ti otroci potrebujejo, da so srečni in bila sva srečna tudi midva.
Hvaležna sva Gašperju in njegovi ženi Clementsi za dan, ki smo ga preživeli skupaj.

 

“Who am I to pretend to be blind & not see their needs? Every child have right to bright future.” Children in need have dreams too, but their dreams are rarely given a chanse to blossom. Sponser a child today to change a life.